Co nám říká zmařený atentát na ukrajinského prezidenta

9. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Ukrajinské bezpečnostní služby v úterý oznámily, že zmařily spiknutí s cílem zavraždit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dva plukovníci Státní gardy Ukrajiny, která mezi své povinnosti počítá ochranu nejvyšších ukrajinských představitelů, byli identifikováni jako členové skupiny, která údajně spolupracovala s ruskou bezpečnostní agenturou FSB na atentátu na prezidenta Zelenského, šéfa Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyla Maljuka a šéfa vojenské rozvědky Kyryla Budanova.

Jedná se o jeden z nejzávažnějších pokusů o atentát na prezidenta Zelenského od února 2022, kdy Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Podle Kyjeva je to také poprvé, kdy se na takovém spiknutí podíleli vysoce postavení úředníci. Je bezprecedentní, že tak “vysoce postavený úředník ministerstva státní bezpečnosti se stal krtkem,” řekl serveru Politico mluvčí SBU Artem Dehtiarenko.

Zpráva o údajném spiknutí přichází v návaznosti na měsíce vnitřních zmatků v Kyjevě, včetně častých vyhazovů a zatýkání nejvyšších a vysokých úředníků kvůli obviněním z korupce a špionáže, a také Zelenského rozhodnutí vyhodit vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil (AFU) a druhého nejoblíbenějšího veřejného činitele v zemi Valerije Zálužného, informuje Mark Episkopos.

Tyto události, pokud se na ně podíváme na pozadí klesajících vyhlídek Ukrajiny na bojišti, poukazují na určitou vnitřní zranitelnost Ukrajiny, která by měla znepokojovat západní politiky.

Podrobnosti tohoto konkrétního pokusu o atentát jsou stále nejasné a plný rozsah ruského zapojení musí být teprve vyšetřen. Pokud však - jak tvrdí ukrajinská bezpečnostní agentura - byli ruští agenti schopni získat pomoc nejméně dvou vysoce postavených ukrajinských úředníků, aby zorganizovali rozsáhlé spiknutí s cílem zabít tři nejvyšší ukrajinské státní úředníky včetně prezidenta, naznačuje to širší fenomén rozsáhlého pronikání ruských zpravodajských služeb do ukrajinské byrokracie a armády, který bude obtížné plně rozklíčovat, natož vykořenit.

Tento problém se totiž bude pravděpodobně ještě více prohlubovat s tím, jak rostoucí hrozba rozpadu frontových linií vytváří nové podněty pro ukrajinské úředníky na všech úrovních, aby zvažovali spolupráci s Ruskem. Květnový atentát by tak mohl být včasným varovným signálem vnitřní dysfunkce, která, pokud nebude kontrolována, může nakonec ohrozit politickou stabilitu Ukrajiny.

Tento vývoj nesvědčí o tom, že by ukrajinský stát vítězil nebo si byl jistý svým blížícím se vítězstvím, ale je spíše příznakem sužované válečné vlády, která je zmítána vnitřními slabinami, jichž Rusko stále účinněji využívá.

 

Celý text v angličtině  ZDE

0
Vytisknout
2860

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2024